Kontaktirajte nas

062 879 6 320

Gorionik

Gorionik za plin

Za naše potrebe smo nabavili liveni gorionik za plinske boce. Pošto je upotreba drveta za loženje, često otežavajuća okolnost u pripremi jela na takmičenjeima koja posećujemo, odlućili smo da se preorijentišemo na plinske boce sa gorionicima specijalno dizajniranim za kuvanje hrane u spoljnim uslovima. Pročitajte naše utiske i impresije o ovoj korisnoj stvarčici za roštiljanje.   Gorionik na plin, je postao nezamenljiv deo za pripremu hrane na gastronomskim manifestacijama. Na ideju za kupovinu ove opreme smo došli upravo na jednoj od gastronomskih manifestacija koje smo posetili. Naime, na manifestaciji Slaninijada u Kačarevu, smo se takmičili u kuvanju pasulja, međutim tada nismo imali plinske boce sa gorionicima, već smo kuvali na drva.

Kakva je to greška bila, mnogo više vremena i posla treba kada se loži na drva, ali glavni problem je bio vetar koji je jako duvao i raznosio plamen, pa je pasulju trebalo mnogo vremena da proključa. Kod gorionika, taj problem ne postoji pošto je plamen mnogo manji, ali efikasniji jer kotlić stoji direktno na njemu, pa je i gubitak toplote minimalan. Kada želite da smanjite vatru, podesite dotok gasa i vazduha pomoću postojeći regulatora i ventila, na krajnje jednostavan način. Bitno je napomenuti da prednost upotrebe ovog gorionika je i kad ste u prirodi, gde vam drvo jeste dostupno, ali često zna da bude vlažno, pogotovo s proleća, pa imate probleme oko vatre.

Ovaj gorionik je viskog kvaliteta, ali mora da se održava jer može doći do blage korozije posle česte i dugotrajne upotrebe, što se i vidi na slikama. Bitno je samo da ga nakon upotrebe dobro obrišete, i da se trudite da stoji na suvom mestu.

Gorionik možete da kupite na svakoj pijaci, a i u mnogim većim prodavnicama opreme za roštiljanje i kampovanje. Cena mu je oko 3000 dinara, što je prihvatljivo u odnosu na kvalitet. Mi smo kupili gorioni proizvodjača Centro gas, ali pretpostavljmao da postoje i drugi domaći proizvođači.

U svakom slučaju svaki pravi roštiljdžija bi trebalo da poseduje ovakav gorionik.

 

Ako vam se svideo gorionik, pogledajte i roštilj.