Kontaktirajte nas

062 879 6 320

Meso za roštilj

Meso za roštilj

Za roštiljanje birajte najbolje komade i delove mesa. Preporučujemo goveđi ili svinjski file, ali može i meso  sa buta ili plećke  i rebra. Dakle govedina ili svinjetina. Zapamtite da meso za roštilj koje je prošarano masnoćom ima bolji ukus na roštilju nego suvo meso.

Za grilovanje možete da koristite:

Električni roštilj
Rernu
Tiganj za grilovanje
Roštilj na gas
Roštilj na ćumur

Pečenjem mesa na roštilju se stvara pokorica zbog čega se zadržavaju sokovi u mesu i ono postaje sočno. Važno je da se meso pre grilovanja drži na sobnoj temperaturi i da ga premažete uljem da se nebi sasušilo pri pečenju.

Bitno je i to da se počne sa visokom temperaturom i potom smanjuje u skladu sa veličinom komada i vrstom mesa. Tanji komadi mesa se griluju blizu izvora toplote, dok se veći komadi mesa koji se peku na manjem ražnju koji se okreće moraju odmaći od vatre.

Meso nikad ne stavljajte direktno iznad plamena jer onda masnoća kaplje i zapali se pri čemu nastaju kancerogeni benzipireni. Takođe, pogrešno je soliti meso pre roštiljanja, jer so u kombinaciji sa toplotom, podstiče nitrite iz mesa da se vezuju za aminokiseline i pritom grade štetna jedninjenja nitrozamine .

Od začina za meso za roštilj preporučujemo mešavinu bibera, mlevene paprike, soli, čili praha, belog luka i različitog začinskog bilja.