Kontaktirajte nas

062 879 6 320

Saveti za govedje meso

Gastronomski majstori i sladokusci posebno cene govedje meso, zbog svog karakterističnog jakog ukusa. Kod goveda, su najrazvijenije particije mišića u nogama, grudima, slabinama i vratu. To su i najbolji delovi mesa za spremanje.

Problem nastaje što oko mišića postoji mnogo vezivnog tkiva – hrskavice, i da bi se taj problem rešio, potrebno je govedinu spremati na laganoj vatri duže vreme. Zato se govedina uglavnom kuva ili dinsta. Dok se kuva, u posudi mora da bude mnogo tečnosti, vode, fonda ili supe, da se meso ne bi sasušilo.

Delovi koji se lakše termički obrađuju su: leđa, kukovi i file. To su ujedno i najmekši delovi goveđeg mesa, ali im je i aroma najslabija. Ti delovi, a posebno file su pogodni za prženje, pečenje i grilovanje. Na taj način se čuvaju sokovi u mesu, i obezbeđuje se ukus i aroma.

Nema kraja sveta u kom govedina, nije jedan od glavnih sastojaka nacionalne kuhinje.

Govedje meso grudi  i okolo rebara je uglavnom masno, i u kasapnicama,  ga možete nabaviti sa kostima ili bez. Govedje grudi se sastoje od špica, koji je masniji i sa više hrskavice i ,, klasične ” grudi koje su mesnatije. Delovi  govedjeg mesa od grudi  i rebara se uglavnom koriste za supu ili meso na lešo, tj. kuvano.  Zadnji  deo koristite za  rolovanje i za dinstanje.

Plećke su masnije, ali i žilavije nego meso sa buta jer je u njima mnogo vezivnog tkiva. To je glavni razlog, što je meso govedje plećke jeftinije o drugih delova mesa.

Rozbratna se nalazi u sastavu leđa. Meso rozbratne je prošarano žilama, ali i  vlaknima i masnim slojem. To govedje meso je među najboljim za kuvanje. Rozbratna se odlikuje i  većim stepenom masnoće nego meso sa rebara, ili grudi.

Vrat je veoma mišićava particija govedine, bogata je žilama, i stoga se mora duže termički tretirati, najčešće dinstanjem.

Ramstek pripada zadnjoj četvrtini goveda. To je dugački mišić, s belom opnom na površini. Odavaja se na poslednjem kičmenom pršljenu od govedjeg repa. Ramstek je dobar i za pečenje i za prženje.

File je pored ramsteka, najvredniji deo govedjeg mesa. Možete da ga pržite, ili pečete. Često se peče seckan na delove.

Nadamo se da vam je ovaj članak bio zanimljiv i koristan, pogledajte i recepte za govedinu.